Som sostenibles és una galeria d’imatges sobre la representació de la sostenibilitat, el medi ambient, l’ecologisme urbà, el reciclatge, el consum responsable i les energies renovables dins del context de la ciutat de Barcelona. Volem mostrar una representació de la ciutat sostenible bastant-nos en projectes i entorns reconeixibles i de proximitat, a través d’imatges diverses i inclusives, lliures d’estereotips i de tòpics genèrics i, concretament, dels que tenim associats a l’ecologia i la sostenibilitat.

Cal diversificar les imatges que relacionem amb aquests àmbits, fugir de la imatge recurrent i tòpica de les mans en forma de cor sobre la gespa, l’interior de la bombeta on creix una planta, el planeta Terra de color verd amb les fletxes del reciclatge o les dues mans sostenint un brot verd. Volem representar la ciutat sostenible des dels projectes que la construeixen, des d’una imatge amb la que sigui fàcil connectar i que ens interpel·li per la seva proximitat i realisme.

Som sostenibles forma part d’una sèrie de galeries que s’emmarquen en un projecte més ampli, el banc d’imatges Fotòpica, un espai de recursos fotogràfics que pretén posar a disposició d’entitats, col·lectius, administracions i empreses, fotografies amb llicència Creative Commons que siguin útils per a la seva comunicació. Amb l’ús d’aquestes imatges volem fomentar que es trenquin estereotips, imatges estandaritzades i tòpics sobre la població i que transformin el relat habitual que podem trobar en bancs de recursos gratuïts o de pagament que no qüestionen el missatge visual que generen.

Per a la producció de la galeria Som sostenibles cal passar per un procés de reflexió i preproducció en el que participaran persones de diferents col·lectius vinculades a projectes relacionats amb el medi ambient, l’ecologisme, la sostenibilitat, les energies renovables i el consum responsable.

El banc d’imatges ha de ser fruit d’una recerca i d’un debat conjunt, i per fer-ho, és imprescindible comptar amb col·lectius que treballen directament des de l’àmbit de la sostenibilitat de la ciutat. El debat consistirà en unes sessions dinamitzades per analitzar els tipus d’imatges que trobem en bancs de recursos convencionals i com representen els conceptes de l’ecologisme urbà i la ciutat en relació a la sostenibilitat. Juntes reflexionarem sobre les imatges existents i definirem els criteris que volem que segueixin les representacions gràfiques de les fotografies que produirem des de Fotòpica. D’aquestes sessions sortiran uns informes amb les conclusions i les directrius per realitzar els reportatges fotogràfics que composaran la galeria. 

L’última part del projecte es basarà en la producció de les imatges, on volem comptar amb els col·lectius i les persones que hagin participat en les sessions de debat. Ens basarem en els criteris treballats prèviament per obtenir un relat transformador, inclusiu i divers.

Vols participar del procés de debat i reflexió?

El dijous 22 d’octubre a les 10h

Activitat virtual

Inscriu-te a: info@lapera.coop